logotype
MŪSŲ DRAUGAI




Kuo skiriasi alaus rūšys?

Lietuva – alaus mėgėjų šalis: maždaug pusė visų parduotų alkoholinių gėrimų yra alus, o jo daryklų skaičiumi tenkančiu vienam gyventojui kone prilygstame alaus kultūra garsėjančiai Vokietijai. Tačiau ar prilygstame jai išprusimu apie šį gėrimą? Dažnas alų skirsto tiesiog į šviesų ir tamsų, gamintojai vis dažniau ženklindami alų vartoja terminus „lager“ ir „ale“ – būtent tai ir yra pagrindinės dvi alaus atmainos. Kuo šios rūšys skiriasi? Plačiau apie tai pasakoja alaus someljė profesorius Linas Čekanavičius.

Alaus klasifikacijos išradėjo giminės šaknys – Lietuvoje

Alų, kaip ypatingos technologijos gėrimą, įvairios kultūros žino jau seniai. Tačiau tik XX amžiaus pabaigoje iš Lietuvos žydų (litvakų) kilęs britas Michaelas Jacksonas pasiūlė detalią alaus atmainų ir stilių klasifikaciją. Pagal ją, remiantis gamybos technologiją išskiriamos dvi pagrindinės alaus atmainos – apatinės ir paviršinės fermentacijos alus.

„Atsižvelgiant į šiuos gamybos būdus, alaus tipams suteikiami ir pavadinimai: lageris (lager) arba elis (ale), kurie savo ruožtu dar skirstomi į bent 30 skirtingų stilių – pagališvaizdą, stiprumą, mielių rūšį, panaudotas grūdų rūšis, kvapą, skonį, pojūtį burnoje, naudotus apynius, kitus ingredientus,“ – aiškina prof. Linas Čekanavičius.

Populiariausias – „lager“ alus

Apatinės fermentacijos alus, kitaip vadinamas lageriu, fermentuojamas žemoje temperatūroje. Ši rūšis atsirado Bavarijoje, kai alų gaminantys vienuoliai šį pradėjo laikyti rūsiuose vėsiai – tokiu būdu fermentacijos procesą atliekančios mielės nusėda statinės dugne. Šiuo būdu alus fermentuojamas apie dvi savaites, o brandinamas nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Lagerio tipo alus dažniausiai gaminamas iš miežių ir pasižymi palyginus lengvu daugeliui priimtinu skoniu. Dėl šios priežasties būtent šis alaus tipas yra populiariausias pasaulyje – skaičiuojama, kad 90 proc. parduodamo alaus yra šio tipo, jis dominuoja ir Lietuvoje.

Pasak L. Čekanavičiaus, dauguma lagerių yra šviesūs, tačiau kai kurio alaus spalva gali būti ir visiškai juoda. „Šio tipo alaus skonis varijuoja nuo salsvo iki kartaus. Geriausiai žinomi lagerio stilių šeimos atstovai randami ir Lietuvoje: pilsneris, šviesus (helles), Miuncheno, tarpsezoninis (bock). Dauguma Lietuvoje gaminamų lagerio rūšių gali būti priskiriamos šviesiajam – pale lager,“ – sakė ekspertas. Pasak jo, lagerio tipo alus akivaizdžiai dominuoja mūsų rinkoje, jį siūlo dauguma į masinę gamybą orientuotų didžiųjų šalies alaus gamintojų.

„Ale“ tipo alus – senųjų aludarystės tradicijų tąsa

Vis dėlto, iki atsirandant lagerio tipo alui, dar nuo šumerų ar senovės Egipto laikų, pasaulyje dominavo paviršinės fermentacijos alus – elis. „Skirtingai nei lageris, elis rauginamas šiltai, dėl to fermentacija vyksta sparčiau. Trumpesnė fermentacija aukštesnėje temperatūroje suteikia turtingesnį aromatą ir skonio kompleksiškumą. Elis paprastai yra sodresnio skonio nei apatinės fermentacijos alus. Jo gamybos procese taip pat dažniausiai naudojami miežiai, tačiau neretai jie papildomi ir kitais javais: kviečiais, rugiais, avižomis.Kartais verdant šio tipo alų taip pat naudojami vaisiai, prieskoniniai augalai ar kiti pagardai. Paplitus lagerio tipo alui, elis buvo nustumtas į šalį, tačiau išlaikė gilias tradicijas ir dabar yra vertinamas įdomesnio skonio ieškančių vartotojų,“ – pasakojo L. Čekanavičius.

Elio tipo alus iki šiol gaminamas giliomis šio gėrimo tradicijomis pasižyminčiose šalyse, tokiose kaip Belgija, Vokietija ar Didžioji Britanija. Belgijoje elis nuo seno verdamas vienuolynuose, kur jis vaidino ir ekonomiškai bei religiškai svarbų vaidmenį. Vienas iš tokių yra vadinamasis trapistų (vienuolių ordino iš Trapos vienuolyno Prancūzijoje) alus, Belgiją pasiekęs XVIII amžiaus pabaigoje kartu su vienuoliais, bėgančiais nuo Didžiosios Prancūzijos revoliucijos sukeltų reformų. Šis alus glaudžiai susijęs su religinėmis dogmomis: jo gamybos procese privalo dalyvauti vienuoliai, o pardavus gautas pelnas turi būti skirtas vienuolynui išlaikyti bei įvairioms socialinėms programoms remti. Taip skatintas vienuolynų atskyrimas nuo pasaulietinės valdžios ir didesnis savarankiškumas. Šis elio tipo įvairių stilių alus Belgijoje parduodamas iki šiol, o jo paskirtis pakito ne tiek ir daug.

Nors Lietuvoje dominuoja lagerio tipo alus, čia galima atrasti ir elio šeimai priklausančių stilių atstovų:kvietinį, belgišką alų, tokį kaip auksinį blonde, vienuolynų, rudą stiprų dubbel. Elis daugelio vertinamas dėl plačios skonių gamos – dedant įvairius priedus kiekvieną kartą gali būti išgaunamas vis kitoks skonis: kavos, šokolado ir pan.

Pasak Lino Čekanavičiaus pastaruoju metu Lietuvoje auga aukštos kokybės elio pasiūla. Jį dažniausiai verda mažesnės daryklos, siūlomas aukštos kokybės barai, norintys pasiūlyti labiau išskirtinį ir neįprastą gėrimą. „Geros kokybės elio paragauti verta tiems, kurie mėgsta eksperimentuoti ir atrasti įdomesnius, netradicinius alaus skonius, anksčiau paprastai tekdavo ieškoti tarp užsieninio alaus, tačiau dabar labai kokybiško elio gamina ir Lietuvos gamintojai,“ – sakė ekspertas.

Skirtingų stilių alus turi būti patiekiamas skirtingai

Pasak alaus someljė, ne visos alaus rūšys turi būti patiekiamos bokale. „Mums įprastas bokalas arba plati trumpakojė taurė labiausiai tinka lagerio tipo alui, tuo tarpu kilmingi eliai turi būti pilami į būtent jiems skirtas elegantiškas taures. Skiriasi ir jų patiekimo temperatūra: eliai turi būti patiekiami vos šiltesni nei lageriai“, – apie menkiau pažįstamos alaus atmainos patiekimo kultūrą pasakojo L. Čekanavičius. Pavyzdžiui, tradicinis britiškas elis patiekiamas apie 7-9 laipsnių temperatūros, kilmingas – apie 10-12 C, tuo tarpu lageriai įprastai tiekiami vėsesni – (apie 5-7 C).

Alus kaip ir vynas derinamas prie maisto atsižvelgiant į alaus ir patiekalo skonį, tačiau ekspertas davė ir keletą universalesnių patarimų. „Dažniausiai neapsiriksite šviesųjį elį pasirinkę prie jautienos kepsnio, tamsųjį – prie paukštienos ar veršienos, o kvietinį – prie žuvies patiekalų ar kaip aperityvą,“ – sakė alaus žinovas.

Šaltinis: lrytas.lt

 

Komentarai 

 
0 #87 gg game download 2019-06-19 02:37
Live online roulette brings you all the featured of live
roulette from the casino into your own home based.
These bets pay off at even money, therefore the House edge comes with alll the chance associated with ann tie.


my web site: gg game download: http://911tip.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=ace333.gdn%2Findex.php%2Fother-games%2Fallbet
Citata
 
 
0 #86 euzutuhehig 2019-06-06 01:32
Buy Amoxicillin: http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ Amoxil Side Affects stw.joha.humuluslupulus.lt.sav.rp http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Citata
 
 
0 #85 ytocewecaeve 2019-06-06 00:58
Amoxicillin 500mg: http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ Amoxicillin 500 Mg ljp.ytrq.humuluslupulus.lt.nma.ng http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Citata
 
 
0 #84 Sproutnews.com 2019-06-05 09:35
Hello mates, pleasant post and pleasant arguments commented here, I am
actually enjoying by these.
Citata
 
 
0 #83 sky777 2019-06-03 00:07
Spot on with this write-up, I seriously believe this web
site needs much more attention. I'll probably be back again to read more,
thanks for the info!

My site ... sky777: http://ace333.gdn/index.php/other-games/sky777/6-sky777
Citata
 
 
0 #82 utaadifufoyn 2019-05-25 17:01
Amoxicillin Without Prescription: http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ Amoxicillin Purchase vrg.aaob.humuluslupulus.lt.pko.fs http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Citata
 
 
0 #81 vumesodc 2019-05-20 07:56
Amoxicillin Online: http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ Amoxicillin 500mg ztd.vhwz.humuluslupulus.lt.qqa.ey http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Citata
 
 
0 #80 opiliqofifaze 2019-05-20 07:35
Buy Amoxicillin Online: http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ 18 xxu.tbot.humuluslupulus.lt.hhp.vv http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Citata
 
 
0 #79 ocean king lighting 2019-05-19 03:07
So you now ask: how may i choose the most effective casino?

You need to be careful of kinds of methods. As the traditional bingo game,
it can be play in casino halls and bingo halls.
Citata
 
 
0 #78 ezugi tel aviv 2019-05-19 02:20
Specialists are encouraging just factor that may do see on the
inside real on line casino. Luck plays a pivotal role here according towards opinion or belief of majority of the international
gamblers.
Citata
 

Komentuoti

Security code
Atnaujinti