logotype
MŪSŲ DRAUGAI




Kuo skiriasi alaus rūšys?

Lietuva – alaus mėgėjų šalis: maždaug pusė visų parduotų alkoholinių gėrimų yra alus, o jo daryklų skaičiumi tenkančiu vienam gyventojui kone prilygstame alaus kultūra garsėjančiai Vokietijai. Tačiau ar prilygstame jai išprusimu apie šį gėrimą? Dažnas alų skirsto tiesiog į šviesų ir tamsų, gamintojai vis dažniau ženklindami alų vartoja terminus „lager“ ir „ale“ – būtent tai ir yra pagrindinės dvi alaus atmainos. Kuo šios rūšys skiriasi? Plačiau apie tai pasakoja alaus someljė profesorius Linas Čekanavičius.

Alaus klasifikacijos išradėjo giminės šaknys – Lietuvoje

Alų, kaip ypatingos technologijos gėrimą, įvairios kultūros žino jau seniai. Tačiau tik XX amžiaus pabaigoje iš Lietuvos žydų (litvakų) kilęs britas Michaelas Jacksonas pasiūlė detalią alaus atmainų ir stilių klasifikaciją. Pagal ją, remiantis gamybos technologiją išskiriamos dvi pagrindinės alaus atmainos – apatinės ir paviršinės fermentacijos alus.

„Atsižvelgiant į šiuos gamybos būdus, alaus tipams suteikiami ir pavadinimai: lageris (lager) arba elis (ale), kurie savo ruožtu dar skirstomi į bent 30 skirtingų stilių – pagališvaizdą, stiprumą, mielių rūšį, panaudotas grūdų rūšis, kvapą, skonį, pojūtį burnoje, naudotus apynius, kitus ingredientus,“ – aiškina prof. Linas Čekanavičius.

Populiariausias – „lager“ alus

Apatinės fermentacijos alus, kitaip vadinamas lageriu, fermentuojamas žemoje temperatūroje. Ši rūšis atsirado Bavarijoje, kai alų gaminantys vienuoliai šį pradėjo laikyti rūsiuose vėsiai – tokiu būdu fermentacijos procesą atliekančios mielės nusėda statinės dugne. Šiuo būdu alus fermentuojamas apie dvi savaites, o brandinamas nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Lagerio tipo alus dažniausiai gaminamas iš miežių ir pasižymi palyginus lengvu daugeliui priimtinu skoniu. Dėl šios priežasties būtent šis alaus tipas yra populiariausias pasaulyje – skaičiuojama, kad 90 proc. parduodamo alaus yra šio tipo, jis dominuoja ir Lietuvoje.

Pasak L. Čekanavičiaus, dauguma lagerių yra šviesūs, tačiau kai kurio alaus spalva gali būti ir visiškai juoda. „Šio tipo alaus skonis varijuoja nuo salsvo iki kartaus. Geriausiai žinomi lagerio stilių šeimos atstovai randami ir Lietuvoje: pilsneris, šviesus (helles), Miuncheno, tarpsezoninis (bock). Dauguma Lietuvoje gaminamų lagerio rūšių gali būti priskiriamos šviesiajam – pale lager,“ – sakė ekspertas. Pasak jo, lagerio tipo alus akivaizdžiai dominuoja mūsų rinkoje, jį siūlo dauguma į masinę gamybą orientuotų didžiųjų šalies alaus gamintojų.

„Ale“ tipo alus – senųjų aludarystės tradicijų tąsa

Vis dėlto, iki atsirandant lagerio tipo alui, dar nuo šumerų ar senovės Egipto laikų, pasaulyje dominavo paviršinės fermentacijos alus – elis. „Skirtingai nei lageris, elis rauginamas šiltai, dėl to fermentacija vyksta sparčiau. Trumpesnė fermentacija aukštesnėje temperatūroje suteikia turtingesnį aromatą ir skonio kompleksiškumą. Elis paprastai yra sodresnio skonio nei apatinės fermentacijos alus. Jo gamybos procese taip pat dažniausiai naudojami miežiai, tačiau neretai jie papildomi ir kitais javais: kviečiais, rugiais, avižomis.Kartais verdant šio tipo alų taip pat naudojami vaisiai, prieskoniniai augalai ar kiti pagardai. Paplitus lagerio tipo alui, elis buvo nustumtas į šalį, tačiau išlaikė gilias tradicijas ir dabar yra vertinamas įdomesnio skonio ieškančių vartotojų,“ – pasakojo L. Čekanavičius.

Elio tipo alus iki šiol gaminamas giliomis šio gėrimo tradicijomis pasižyminčiose šalyse, tokiose kaip Belgija, Vokietija ar Didžioji Britanija. Belgijoje elis nuo seno verdamas vienuolynuose, kur jis vaidino ir ekonomiškai bei religiškai svarbų vaidmenį. Vienas iš tokių yra vadinamasis trapistų (vienuolių ordino iš Trapos vienuolyno Prancūzijoje) alus, Belgiją pasiekęs XVIII amžiaus pabaigoje kartu su vienuoliais, bėgančiais nuo Didžiosios Prancūzijos revoliucijos sukeltų reformų. Šis alus glaudžiai susijęs su religinėmis dogmomis: jo gamybos procese privalo dalyvauti vienuoliai, o pardavus gautas pelnas turi būti skirtas vienuolynui išlaikyti bei įvairioms socialinėms programoms remti. Taip skatintas vienuolynų atskyrimas nuo pasaulietinės valdžios ir didesnis savarankiškumas. Šis elio tipo įvairių stilių alus Belgijoje parduodamas iki šiol, o jo paskirtis pakito ne tiek ir daug.

Nors Lietuvoje dominuoja lagerio tipo alus, čia galima atrasti ir elio šeimai priklausančių stilių atstovų:kvietinį, belgišką alų, tokį kaip auksinį blonde, vienuolynų, rudą stiprų dubbel. Elis daugelio vertinamas dėl plačios skonių gamos – dedant įvairius priedus kiekvieną kartą gali būti išgaunamas vis kitoks skonis: kavos, šokolado ir pan.

Pasak Lino Čekanavičiaus pastaruoju metu Lietuvoje auga aukštos kokybės elio pasiūla. Jį dažniausiai verda mažesnės daryklos, siūlomas aukštos kokybės barai, norintys pasiūlyti labiau išskirtinį ir neįprastą gėrimą. „Geros kokybės elio paragauti verta tiems, kurie mėgsta eksperimentuoti ir atrasti įdomesnius, netradicinius alaus skonius, anksčiau paprastai tekdavo ieškoti tarp užsieninio alaus, tačiau dabar labai kokybiško elio gamina ir Lietuvos gamintojai,“ – sakė ekspertas.

Skirtingų stilių alus turi būti patiekiamas skirtingai

Pasak alaus someljė, ne visos alaus rūšys turi būti patiekiamos bokale. „Mums įprastas bokalas arba plati trumpakojė taurė labiausiai tinka lagerio tipo alui, tuo tarpu kilmingi eliai turi būti pilami į būtent jiems skirtas elegantiškas taures. Skiriasi ir jų patiekimo temperatūra: eliai turi būti patiekiami vos šiltesni nei lageriai“, – apie menkiau pažįstamos alaus atmainos patiekimo kultūrą pasakojo L. Čekanavičius. Pavyzdžiui, tradicinis britiškas elis patiekiamas apie 7-9 laipsnių temperatūros, kilmingas – apie 10-12 C, tuo tarpu lageriai įprastai tiekiami vėsesni – (apie 5-7 C).

Alus kaip ir vynas derinamas prie maisto atsižvelgiant į alaus ir patiekalo skonį, tačiau ekspertas davė ir keletą universalesnių patarimų. „Dažniausiai neapsiriksite šviesųjį elį pasirinkę prie jautienos kepsnio, tamsųjį – prie paukštienos ar veršienos, o kvietinį – prie žuvies patiekalų ar kaip aperityvą,“ – sakė alaus žinovas.

Šaltinis: lrytas.lt

 

Komentarai 

 
0 #32 Pmb ums 2016 2017-10-25 14:47
Hey I amm so grateful I found your site, I really found you by mistake, while I was reseearching on Biing for something else, Regardless I
am here now andd wouhld just like to sayy many thanks for a tremendous post and a aall round entertaining blog (I also llove the
theme/design), I don’t have time to read through it all at tthe minute but I
have bookmarked it and also added youhr RSS feeds,
so when I have time I will be back too read more, Pleaswe do
keep up the awesome work.
http://ugpedia.gunadarma.ac.id/content/60/157/id/ada-berapa-program-doktor-di-universitas-gunadarma.html beasiswa masuk universitas
2016: http://wartawarga.gunadarma.ac.id/2011/06/httposcarino-sandy-blogspot-com201106bab-i-pendahuluan-html/

Also visit my homepage - Pmb ums 2016: http://sap.gunadarma.ac.id/index.php?stateid=daftar&substateid=detailkul&id=2634
Citata
 
 
0 #31 beasiswa unsri 2016 2017-09-25 13:09
My spouse and I stumbled over her from a different pagbe aand thought I may as well check things out.
I like what I see so now i am following you. Look forward
to looking over your web page yet again.
http://ugpedia.gunadarma.ac.id/cari.html?search=&seite=32 situs kuliah: http://sap.gunadarma.ac.id/upload/KK-024309.pdf

Also visit my web page beasiswa unsri 2016: http://www.gunadarma.ac.id/id/pages/id-struktur-manajements.html
Citata
 
 
0 #30 mata kuliah tefl 2017-09-03 04:51
Way cool! Some extremely valid points! I appfeciate you writing this post
and the rest of the site is really good.
http://repository.gunadarma.ac.id/1083/1/TERAPI PRIBADI PADA_UG.pdf nama nama universitas terbaik di indonesia: http://spma.gunadarma.ac.id/wp-content/uploads/2010/06/1.-Daftar-Ulang.pdf

Look at my blog :: mata kuliah tefl: http://myunanto.staff.gunadarma.ac.id/Downloads/files/46725/SILABUS%20SINGKAT%20(I).pdf
Citata
 
 
0 #29 materi kuliah it 2017-08-22 01:04
Awesome blog! Is your theme custom made or did
you download materi
kuliah it: http://www.gunadarma.ac.id/id/page/thesis-defence-of-doctoral-in-economy-gunadarma-university.html from somewhere? A theme like yours with a few simple
adjustements would really make my blog stand out. Please let
me know where you got your design. Appreciate
it
http://www.ugpedia.gunadarma.ac.id/pdf/557.pdf daftar universitas kelas karyawan di jakarta: http://37113083.student.gunadarma.ac.id/tugas.html
Citata
 
 
0 #28 Beasiswa S1 Pts 2017-08-19 17:51
Thanks for your marveslous posting! I really enjiyed reading it, you're a gredat
author.I will ensure that I bookmark your blog and definitely will come
back later in life. I want tto encourage that you continue yiur
great writing, have a nice day!
http://www.gunadarma.ac.id/id/page/thesis-defense-of-doctoral-in-information-technology-julius-santony-and-ega-hegarini.html hasil
pencarian akreditasi program studi: http://ugpedia.gunadarma.ac.id/content/70/1079/id/keahlian-yang-ditawarkan-untuk-jurusan-teknik-informatika.html

Here is my site ... Beasiswa S1 Pts: http://ugpedia.gunadarma.ac.id/content/72/3921/id/pengumuman-terbaru-dari-jurusan-update-16-mei-2016.html
Citata
 
 
0 #27 uu Perguruan Tinggi 2017-08-15 00:02
It's amazkng to go to see this web site and reading the views of all friends regarding this
piece of writing, while I am also zealous of getting familiarity.

http://ussie.staff.gunadarma.ac.id/ mata kuliah manajemen: http://mujahidin.staff.gunadarma.ac.id/Downloads/files/32797/diktat+Kuliah+KK.pdf

my web site uu Perguruan Tinggi: http://sap.gunadarma.ac.id/upload/KK-013419.pdf
Citata
 
 
0 #26 ruig water 2017-07-24 00:39
Ahaa, its pleaѕant discussion about this piece of writing here ɑt this website, I
have read all that, so now me also commenting at this place.


My homepage ... ruig water: http://havliks.net/panakovi/index.php?option=com_akobook&
Citata
 
 
0 #25 runee homez 2017-06-05 14:13
Hi myү friend! I wish tto say that this рoѕt is awesome, nice written and come with almost all important
infoѕ. I'Ԁ like to see extгa postts like thіs .
Citata
 
 
0 #24 buy fifa coins 2017-06-05 08:23
You madе some really good points there. I checked on ttҺe internet for more info about the issue and found
mosxt people will go along with үour views on thіs ԝeb site.
Citata
 
 
0 #23 free mmo online 2017-06-05 06:49
Hi theгe just wanteԀ to give youu ɑ quick heads ᥙp.
The words in youг content seem tο be running off the ѕcreen in Ie.
I'm not sure if this is a format issue or something to do with internet
browsеr compatibility but I thоugҺt I'd post to
let yoou know. The design and styⅼe look great thouǥh!
Hope you get the iѕsue fixed ѕoon. Many thanks
Citata
 

Komentuoti

Security code
Atnaujinti