logotype
MŪSŲ DRAUGAI




Kuo skiriasi alaus rūšys?

Lietuva – alaus mėgėjų šalis: maždaug pusė visų parduotų alkoholinių gėrimų yra alus, o jo daryklų skaičiumi tenkančiu vienam gyventojui kone prilygstame alaus kultūra garsėjančiai Vokietijai. Tačiau ar prilygstame jai išprusimu apie šį gėrimą? Dažnas alų skirsto tiesiog į šviesų ir tamsų, gamintojai vis dažniau ženklindami alų vartoja terminus „lager“ ir „ale“ – būtent tai ir yra pagrindinės dvi alaus atmainos. Kuo šios rūšys skiriasi? Plačiau apie tai pasakoja alaus someljė profesorius Linas Čekanavičius.

Alaus klasifikacijos išradėjo giminės šaknys – Lietuvoje

Alų, kaip ypatingos technologijos gėrimą, įvairios kultūros žino jau seniai. Tačiau tik XX amžiaus pabaigoje iš Lietuvos žydų (litvakų) kilęs britas Michaelas Jacksonas pasiūlė detalią alaus atmainų ir stilių klasifikaciją. Pagal ją, remiantis gamybos technologiją išskiriamos dvi pagrindinės alaus atmainos – apatinės ir paviršinės fermentacijos alus.

„Atsižvelgiant į šiuos gamybos būdus, alaus tipams suteikiami ir pavadinimai: lageris (lager) arba elis (ale), kurie savo ruožtu dar skirstomi į bent 30 skirtingų stilių – pagališvaizdą, stiprumą, mielių rūšį, panaudotas grūdų rūšis, kvapą, skonį, pojūtį burnoje, naudotus apynius, kitus ingredientus,“ – aiškina prof. Linas Čekanavičius.

Populiariausias – „lager“ alus

Apatinės fermentacijos alus, kitaip vadinamas lageriu, fermentuojamas žemoje temperatūroje. Ši rūšis atsirado Bavarijoje, kai alų gaminantys vienuoliai šį pradėjo laikyti rūsiuose vėsiai – tokiu būdu fermentacijos procesą atliekančios mielės nusėda statinės dugne. Šiuo būdu alus fermentuojamas apie dvi savaites, o brandinamas nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Lagerio tipo alus dažniausiai gaminamas iš miežių ir pasižymi palyginus lengvu daugeliui priimtinu skoniu. Dėl šios priežasties būtent šis alaus tipas yra populiariausias pasaulyje – skaičiuojama, kad 90 proc. parduodamo alaus yra šio tipo, jis dominuoja ir Lietuvoje.

Pasak L. Čekanavičiaus, dauguma lagerių yra šviesūs, tačiau kai kurio alaus spalva gali būti ir visiškai juoda. „Šio tipo alaus skonis varijuoja nuo salsvo iki kartaus. Geriausiai žinomi lagerio stilių šeimos atstovai randami ir Lietuvoje: pilsneris, šviesus (helles), Miuncheno, tarpsezoninis (bock). Dauguma Lietuvoje gaminamų lagerio rūšių gali būti priskiriamos šviesiajam – pale lager,“ – sakė ekspertas. Pasak jo, lagerio tipo alus akivaizdžiai dominuoja mūsų rinkoje, jį siūlo dauguma į masinę gamybą orientuotų didžiųjų šalies alaus gamintojų.

„Ale“ tipo alus – senųjų aludarystės tradicijų tąsa

Vis dėlto, iki atsirandant lagerio tipo alui, dar nuo šumerų ar senovės Egipto laikų, pasaulyje dominavo paviršinės fermentacijos alus – elis. „Skirtingai nei lageris, elis rauginamas šiltai, dėl to fermentacija vyksta sparčiau. Trumpesnė fermentacija aukštesnėje temperatūroje suteikia turtingesnį aromatą ir skonio kompleksiškumą. Elis paprastai yra sodresnio skonio nei apatinės fermentacijos alus. Jo gamybos procese taip pat dažniausiai naudojami miežiai, tačiau neretai jie papildomi ir kitais javais: kviečiais, rugiais, avižomis.Kartais verdant šio tipo alų taip pat naudojami vaisiai, prieskoniniai augalai ar kiti pagardai. Paplitus lagerio tipo alui, elis buvo nustumtas į šalį, tačiau išlaikė gilias tradicijas ir dabar yra vertinamas įdomesnio skonio ieškančių vartotojų,“ – pasakojo L. Čekanavičius.

Elio tipo alus iki šiol gaminamas giliomis šio gėrimo tradicijomis pasižyminčiose šalyse, tokiose kaip Belgija, Vokietija ar Didžioji Britanija. Belgijoje elis nuo seno verdamas vienuolynuose, kur jis vaidino ir ekonomiškai bei religiškai svarbų vaidmenį. Vienas iš tokių yra vadinamasis trapistų (vienuolių ordino iš Trapos vienuolyno Prancūzijoje) alus, Belgiją pasiekęs XVIII amžiaus pabaigoje kartu su vienuoliais, bėgančiais nuo Didžiosios Prancūzijos revoliucijos sukeltų reformų. Šis alus glaudžiai susijęs su religinėmis dogmomis: jo gamybos procese privalo dalyvauti vienuoliai, o pardavus gautas pelnas turi būti skirtas vienuolynui išlaikyti bei įvairioms socialinėms programoms remti. Taip skatintas vienuolynų atskyrimas nuo pasaulietinės valdžios ir didesnis savarankiškumas. Šis elio tipo įvairių stilių alus Belgijoje parduodamas iki šiol, o jo paskirtis pakito ne tiek ir daug.

Nors Lietuvoje dominuoja lagerio tipo alus, čia galima atrasti ir elio šeimai priklausančių stilių atstovų:kvietinį, belgišką alų, tokį kaip auksinį blonde, vienuolynų, rudą stiprų dubbel. Elis daugelio vertinamas dėl plačios skonių gamos – dedant įvairius priedus kiekvieną kartą gali būti išgaunamas vis kitoks skonis: kavos, šokolado ir pan.

Pasak Lino Čekanavičiaus pastaruoju metu Lietuvoje auga aukštos kokybės elio pasiūla. Jį dažniausiai verda mažesnės daryklos, siūlomas aukštos kokybės barai, norintys pasiūlyti labiau išskirtinį ir neįprastą gėrimą. „Geros kokybės elio paragauti verta tiems, kurie mėgsta eksperimentuoti ir atrasti įdomesnius, netradicinius alaus skonius, anksčiau paprastai tekdavo ieškoti tarp užsieninio alaus, tačiau dabar labai kokybiško elio gamina ir Lietuvos gamintojai,“ – sakė ekspertas.

Skirtingų stilių alus turi būti patiekiamas skirtingai

Pasak alaus someljė, ne visos alaus rūšys turi būti patiekiamos bokale. „Mums įprastas bokalas arba plati trumpakojė taurė labiausiai tinka lagerio tipo alui, tuo tarpu kilmingi eliai turi būti pilami į būtent jiems skirtas elegantiškas taures. Skiriasi ir jų patiekimo temperatūra: eliai turi būti patiekiami vos šiltesni nei lageriai“, – apie menkiau pažįstamos alaus atmainos patiekimo kultūrą pasakojo L. Čekanavičius. Pavyzdžiui, tradicinis britiškas elis patiekiamas apie 7-9 laipsnių temperatūros, kilmingas – apie 10-12 C, tuo tarpu lageriai įprastai tiekiami vėsesni – (apie 5-7 C).

Alus kaip ir vynas derinamas prie maisto atsižvelgiant į alaus ir patiekalo skonį, tačiau ekspertas davė ir keletą universalesnių patarimų. „Dažniausiai neapsiriksite šviesųjį elį pasirinkę prie jautienos kepsnio, tamsųjį – prie paukštienos ar veršienos, o kvietinį – prie žuvies patiekalų ar kaip aperityvą,“ – sakė alaus žinovas.

Šaltinis: lrytas.lt

 

Komentarai 

 
0 #48 666.porn sextoys 2018-11-08 05:29
I like this blog very much so much superb info.
Citata
 
 
0 #47 666.porn fisting 2018-11-08 05:00
thank you for this post, I am a big fan of this website would like to continue updated.
Citata
 
 
0 #46 CortezJuicy 2018-11-07 06:29
Hello. I see that you don't update your website too often.
I know that writing articles is boring and time consuming.
But did you know that there is a tool that allows you to create new posts using existing
content (from article directories or other blogs from your niche)?

And it does it very well. The new posts are unique and pass the copyscape test.
Search in google and try: miftolo's tools
Citata
 
 
0 #45 website 2018-06-17 02:41
http://kypatjcy-ba-bu.org/online-casino-logo.html
http://kypatjcy-ba-bu.org/online-casino-logo.html: http://kypatjcy-ba-bu.org/online-casino-logo.html
http://kypatjcy-ba-bu.org/online-casino-logo.html
http://kypatjcy-ba-bu.org/online-casino-logo.html: http://kypatjcy-ba-bu.org/online-casino-logo.html
http://kypatjcy-ba-bu.org/online-casino-logo.html
Citata
 
 
0 #44 website 2018-06-14 20:38
http://lepohjselino.org/on-line-slot-machines.html
http://lepohjselino.org/on-line-slot-machines.html: http://lepohjselino.org/on-line-slot-machines.html
http://lepohjselino.org/on-line-slot-machines.html
http://lepohjselino.org/on-line-slot-machines.html: http://lepohjselino.org/on-line-slot-machines.html
http://lepohjselino.org/on-line-slot-machines.html
Citata
 
 
0 #43 Guestknody 2018-04-12 21:10
guest test post
bbcode: http://temresults2018.com/
html
http://temresults2018.com/ simple
Citata
 
 
0 #42 Paper Writer Free 2018-02-28 11:36
application essays application essays persuasive essays scholarship essays: http://essays.store
Citata
 
 
0 #41 Google Essay Writer 2018-02-25 22:38
scholarship essays scholarship essays essays online type critical essays: http://essays.store
Citata
 
 
0 #40 Direct Lender Loans 2018-02-02 22:28
no credit check payday loans instant approval my payday loan payday loans no credit check payday loans online: https://paydayloansonline.us.org
Citata
 
 
0 #39 Cash Advance 2018-02-02 21:30
best payday loan lender personal loans bad credit installment loans guaranteed personal loans bad credit: https://personalloans.us.org
Citata
 

Komentuoti

Security code
Atnaujinti