logotype
MŪSŲ DRAUGAI




Kuo skiriasi alaus rūšys?

Lietuva – alaus mėgėjų šalis: maždaug pusė visų parduotų alkoholinių gėrimų yra alus, o jo daryklų skaičiumi tenkančiu vienam gyventojui kone prilygstame alaus kultūra garsėjančiai Vokietijai. Tačiau ar prilygstame jai išprusimu apie šį gėrimą? Dažnas alų skirsto tiesiog į šviesų ir tamsų, gamintojai vis dažniau ženklindami alų vartoja terminus „lager“ ir „ale“ – būtent tai ir yra pagrindinės dvi alaus atmainos. Kuo šios rūšys skiriasi? Plačiau apie tai pasakoja alaus someljė profesorius Linas Čekanavičius.

Alaus klasifikacijos išradėjo giminės šaknys – Lietuvoje

Alų, kaip ypatingos technologijos gėrimą, įvairios kultūros žino jau seniai. Tačiau tik XX amžiaus pabaigoje iš Lietuvos žydų (litvakų) kilęs britas Michaelas Jacksonas pasiūlė detalią alaus atmainų ir stilių klasifikaciją. Pagal ją, remiantis gamybos technologiją išskiriamos dvi pagrindinės alaus atmainos – apatinės ir paviršinės fermentacijos alus.

„Atsižvelgiant į šiuos gamybos būdus, alaus tipams suteikiami ir pavadinimai: lageris (lager) arba elis (ale), kurie savo ruožtu dar skirstomi į bent 30 skirtingų stilių – pagališvaizdą, stiprumą, mielių rūšį, panaudotas grūdų rūšis, kvapą, skonį, pojūtį burnoje, naudotus apynius, kitus ingredientus,“ – aiškina prof. Linas Čekanavičius.

Populiariausias – „lager“ alus

Apatinės fermentacijos alus, kitaip vadinamas lageriu, fermentuojamas žemoje temperatūroje. Ši rūšis atsirado Bavarijoje, kai alų gaminantys vienuoliai šį pradėjo laikyti rūsiuose vėsiai – tokiu būdu fermentacijos procesą atliekančios mielės nusėda statinės dugne. Šiuo būdu alus fermentuojamas apie dvi savaites, o brandinamas nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Lagerio tipo alus dažniausiai gaminamas iš miežių ir pasižymi palyginus lengvu daugeliui priimtinu skoniu. Dėl šios priežasties būtent šis alaus tipas yra populiariausias pasaulyje – skaičiuojama, kad 90 proc. parduodamo alaus yra šio tipo, jis dominuoja ir Lietuvoje.

Pasak L. Čekanavičiaus, dauguma lagerių yra šviesūs, tačiau kai kurio alaus spalva gali būti ir visiškai juoda. „Šio tipo alaus skonis varijuoja nuo salsvo iki kartaus. Geriausiai žinomi lagerio stilių šeimos atstovai randami ir Lietuvoje: pilsneris, šviesus (helles), Miuncheno, tarpsezoninis (bock). Dauguma Lietuvoje gaminamų lagerio rūšių gali būti priskiriamos šviesiajam – pale lager,“ – sakė ekspertas. Pasak jo, lagerio tipo alus akivaizdžiai dominuoja mūsų rinkoje, jį siūlo dauguma į masinę gamybą orientuotų didžiųjų šalies alaus gamintojų.

„Ale“ tipo alus – senųjų aludarystės tradicijų tąsa

Vis dėlto, iki atsirandant lagerio tipo alui, dar nuo šumerų ar senovės Egipto laikų, pasaulyje dominavo paviršinės fermentacijos alus – elis. „Skirtingai nei lageris, elis rauginamas šiltai, dėl to fermentacija vyksta sparčiau. Trumpesnė fermentacija aukštesnėje temperatūroje suteikia turtingesnį aromatą ir skonio kompleksiškumą. Elis paprastai yra sodresnio skonio nei apatinės fermentacijos alus. Jo gamybos procese taip pat dažniausiai naudojami miežiai, tačiau neretai jie papildomi ir kitais javais: kviečiais, rugiais, avižomis.Kartais verdant šio tipo alų taip pat naudojami vaisiai, prieskoniniai augalai ar kiti pagardai. Paplitus lagerio tipo alui, elis buvo nustumtas į šalį, tačiau išlaikė gilias tradicijas ir dabar yra vertinamas įdomesnio skonio ieškančių vartotojų,“ – pasakojo L. Čekanavičius.

Elio tipo alus iki šiol gaminamas giliomis šio gėrimo tradicijomis pasižyminčiose šalyse, tokiose kaip Belgija, Vokietija ar Didžioji Britanija. Belgijoje elis nuo seno verdamas vienuolynuose, kur jis vaidino ir ekonomiškai bei religiškai svarbų vaidmenį. Vienas iš tokių yra vadinamasis trapistų (vienuolių ordino iš Trapos vienuolyno Prancūzijoje) alus, Belgiją pasiekęs XVIII amžiaus pabaigoje kartu su vienuoliais, bėgančiais nuo Didžiosios Prancūzijos revoliucijos sukeltų reformų. Šis alus glaudžiai susijęs su religinėmis dogmomis: jo gamybos procese privalo dalyvauti vienuoliai, o pardavus gautas pelnas turi būti skirtas vienuolynui išlaikyti bei įvairioms socialinėms programoms remti. Taip skatintas vienuolynų atskyrimas nuo pasaulietinės valdžios ir didesnis savarankiškumas. Šis elio tipo įvairių stilių alus Belgijoje parduodamas iki šiol, o jo paskirtis pakito ne tiek ir daug.

Nors Lietuvoje dominuoja lagerio tipo alus, čia galima atrasti ir elio šeimai priklausančių stilių atstovų:kvietinį, belgišką alų, tokį kaip auksinį blonde, vienuolynų, rudą stiprų dubbel. Elis daugelio vertinamas dėl plačios skonių gamos – dedant įvairius priedus kiekvieną kartą gali būti išgaunamas vis kitoks skonis: kavos, šokolado ir pan.

Pasak Lino Čekanavičiaus pastaruoju metu Lietuvoje auga aukštos kokybės elio pasiūla. Jį dažniausiai verda mažesnės daryklos, siūlomas aukštos kokybės barai, norintys pasiūlyti labiau išskirtinį ir neįprastą gėrimą. „Geros kokybės elio paragauti verta tiems, kurie mėgsta eksperimentuoti ir atrasti įdomesnius, netradicinius alaus skonius, anksčiau paprastai tekdavo ieškoti tarp užsieninio alaus, tačiau dabar labai kokybiško elio gamina ir Lietuvos gamintojai,“ – sakė ekspertas.

Skirtingų stilių alus turi būti patiekiamas skirtingai

Pasak alaus someljė, ne visos alaus rūšys turi būti patiekiamos bokale. „Mums įprastas bokalas arba plati trumpakojė taurė labiausiai tinka lagerio tipo alui, tuo tarpu kilmingi eliai turi būti pilami į būtent jiems skirtas elegantiškas taures. Skiriasi ir jų patiekimo temperatūra: eliai turi būti patiekiami vos šiltesni nei lageriai“, – apie menkiau pažįstamos alaus atmainos patiekimo kultūrą pasakojo L. Čekanavičius. Pavyzdžiui, tradicinis britiškas elis patiekiamas apie 7-9 laipsnių temperatūros, kilmingas – apie 10-12 C, tuo tarpu lageriai įprastai tiekiami vėsesni – (apie 5-7 C).

Alus kaip ir vynas derinamas prie maisto atsižvelgiant į alaus ir patiekalo skonį, tačiau ekspertas davė ir keletą universalesnių patarimų. „Dažniausiai neapsiriksite šviesųjį elį pasirinkę prie jautienos kepsnio, tamsųjį – prie paukštienos ar veršienos, o kvietinį – prie žuvies patiekalų ar kaip aperityvą,“ – sakė alaus žinovas.

Šaltinis: lrytas.lt

 

Komentarai 

 
0 #368 Krbcinige 2021-09-23 02:01
thesis paper writing thesis help online
Citata
 
 
0 #367 Sntdpync 2021-09-21 19:19
history essay writing service essay buy
Citata
 
 
0 #366 Krbcinige 2021-09-21 14:46
thesis help free how to write thesis proposal
Citata
 
 
0 #365 webpage 2021-09-21 09:50
Undeniably believe that which you stated.
Your favorite justification appeared to be on the web the easiest thing
to be aware of. I say too you, I certainly get irked while people consider worries that
they plainly do not know about. You managed tto hit the nail upon the top
as well ass defined out the whole thing without having side-effects ,
people can take a signal. Will probably be back to get more.

Thanks
World of warcraft props webpage: http://deletedbyfacebook.com/viewtopic.php?id=229118
sex costumes for women
Citata
 
 
0 #364 DnrjAgeva 2021-09-21 09:34
dissertation guidelines phd dissertation
Citata
 
 
0 #363 Ancifreer 2021-09-19 18:14
buy paper online write my nursing paper
Citata
 
 
0 #362 Krbcinige 2021-09-18 21:15
phd thesis writing service writing a good thesis
Citata
 
 
0 #361 Krbcinige 2021-09-17 15:21
thesis proposal format help with thesis statements
Citata
 
 
0 #360 Dbgvswima 2021-09-17 13:15
research methodology dissertation phd no dissertation
Citata
 
 
0 #359 FnniTyday 2021-09-17 12:49
coursework online coursework writers
Citata
 
 
0 #358 Dbgvswima 2021-09-17 12:18
dissertation help online dissertation support
Citata
 
 
0 #357 DnrjAgeva 2021-09-17 10:31
dissertation only phd dissertation writing fellowships
Citata
 
 
0 #356 Home Page 2021-09-08 20:07
I am really enjoying the theme/design of your site.
Do you ever run into any web browser compatibility issues?
A small number of my blog audience have complained about my website not working correctly in Explorer but
looks great in Safari. Do you have any ideas to help fix this problem?
Citata
 
 
0 #355 homepage 2021-09-05 02:58
I believe that is one of the so muchh vital information ffor me.
And i am gad reading your article. However want to statement on some common things,
The site taste is ideal, the artkcles is truly great : D.
Just right process, cheers
welcher kratzbaum ist empfehllenswert homepage: http://www.gasboss.vip/forum.php?mod=viewthread&tid=133847 wie kriegt
man den geruch von katzenurin weg
Citata
 
 
0 #354 website 2021-09-04 09:36
This piece of writing iis genuinely a good one iit assists
new internet users, who are wishing in favor of blogging.

Crypto news website: http://www.capiros.ec/community/profile/brandychanter14/ cryptocurrency
Citata
 
 
0 #353 komposithegn 2021-09-04 02:27
An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who had been doing a little
research on this. And he in fact ordered me dinner because I found
it for him... lol. So let me reword this.... Thank YOU for the meal!!

But yeah, thanx for spending the time to talk about this matter here on your blog.
Citata
 
 
0 #352 web site 2021-09-03 09:02
Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
I mean, what you say is important and everything.Nevertheless imagine if
you added some great graphics or videos to give your posts more,
"pop"! Your content is excellent but with pics andd videos, this blog could definitely be one off
the most benefficial in its field. Fantastic blog!
Ethereum news web site: https://prodigyperformance.com/forums/profile/warnerfauchery7/ crypto
news
Citata
 
 
0 #351 webpage 2021-09-01 08:08
Woah! I'm really loving the template/theme of this site.
It's simple,yet effective. A lot of times it's hard to get that "perfect balance"
between usability and appearance. I must say you have done a fantastic job wityh this.
Additionally, the blog loads extremely quick for me on Safari.
Exceptional Blog!
Destiny cosplay for sale webpage: http://wiki.zerostate.net/index.php?title=Record_N77_:_Fortnite_Is_Not_Special overwatch props
Citata
 
 
0 #350 RodneyWhope 2021-09-01 07:21
reduslim e pericoloso
RodneyWhope
Citata
 
 
0 #349 RodneyWhope 2021-09-01 00:27
reduslim commenti
RodneyWhope
Citata
 
 
0 #348 web page 2021-08-31 04:34
Piecee of writing writing is also a excitement, if you be familiar with thrn yoou can write
otherwise it iis complex to write.
Ethereum web
page: http://vidane.net/forum/profile/elissamccrary1/ crypto news
Citata
 
 
0 #347 website 2021-08-29 17:21
This page really hass all the information I wanted concerning this subject and
didn't know who to ask.
Fortnite replica website: http://blakeottinger.com/fluxbb/viewtopic.php?id=759569 fortnite cosplay props
Citata
 
 
0 #346 RodneyWhope 2021-08-29 06:57
perdere peso in 3 giorni
RodneyWhope
Citata
 
 
0 #345 webpage 2021-08-28 21:26
After looking over a number of the blog posts on your webb site,
I seriously appreciate your way of writing a blog. I saved as a fazvorite
it to my bookmadk webpage list and will be checking back in the near future.

Please visit my web site aas well and tesll me how you feel.

Bulldog frances sevilla webpage: https://addons.wpforo.com/community/profile/collinhenley732/ bulldog françes venta
Citata
 
 
0 #344 website 2021-08-28 13:57
Awesome! Its really awesome paragraph, I have got muh clear
idea regarding from his post.
Geruch nach katzenurin entfernen website: https://dylanpokun.xyz/viewtopic.php?id=16085 artikel
für katzenliebhaber
Citata
 

Komentuoti

Security code
Atnaujinti