logotype
MŪSŲ DRAUGAI




Aludariai „gyvo“ alaus neketina atsisakyti

Aludariai neketina atsisakyti šalies institucijoms neįtikusio termino „gyvas“ alus. Šį žodį Lietuvos aludarių gildija tikisi įrašyti į alaus gamybos reglamentą. Tuo metu dėl žodžio „šviežias“ naudojimo kiekvienas gamintojas spręs savo nuožiūra.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas uždraudė alų vadinti „gyvu“ ar „šviežiu“, nes frazėse „gyvas alus“ ir „šviežias alus“ pateikta informacija yra neadekvati alkoholinio gėrimo poveikiui žmogaus organizmui.

Pasak departamento, alaus ženklinimo etiketėje ir reklamoje naudoti teiginius, kurie nėra apibrėžti Alaus apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techniniame reglamente, ir tokiu būdu pateikti neteisingą ir klaidinančią informaciją apie alkoholinius gėrimus, yra draudžiama.

 
Alaus vartojimas kasmet augs 3 procentais

Per ateinančius penkerius metus  alaus vartojimas Lietuvoje toliau augs vidutiniškai apie 3 proc. kasmet, prognozuoja strateginių rinkos tyrimų bendrovė „Euromonitor International“. Teigiama, jog populiariausiu alumi ir toliau išliks šviesusis alus, tačiau augs ir nealkoholinio bei mažai alkoholio turinčio alaus rinka.

Rinkos analitikai pastebi, kad pastaraisiais  metais Lietuvoje padidėjo silpnesnių alkoholinių gėrimų bei silpnesnio alaus paklausa. Pasak „Euromonitor International“ rinkos analitikės Robertos Kniuipytės, tai lėmė kelios priežastys. Viena jų – dėl mažesnių valstybės nustatytų akcizų silpnam alui gamintojai pradėjo siūlyti vis daugiau šios rūšies produktų, investuoti į jų populiarinimą, taip skatindami ir vartojimą.

Analitikai pažymi, kad  vis daugiau alaus gamintojų pradeda orientuotis į moteris, kurdami naujas silpnesnio alaus bei alaus kokteilių receptūras. Todėl per pastaruosius penkerius metus alaus kokteilių rinka išaugo 6 procentais, o iki 2016-ųjų metų turėtų augti dar 2 procentais.

Nepaisant to, kad suvartojamo alaus stiprumas mažėja, nealkoholinis alus Lietuvoje išlieka mažai populiarus ir sudaro tik 1 proc. visų alaus pardavimų kiekio.

Šaltinis: iq.lt

 
Alų „gyvu“ nebus galima vadinti

Aludarių ir alaus vartotojų pastaruoju metu pamėgtas gyvu arba šviežiu vadinamas alus nebegalės būti siūlomas pirkėjams. Bent jau ne tokiu pavadinimu.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba bei Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas Lietuvos aludarių gildiją ir Lietuvos smulkiųjų aludarių asociaciją informavo, kad alaus ženklinimo etiketėse ir reklamoje vartoti teiginius, kurie nėra apibrėžti reglamento nuostatomis, draudžiama, penktadienį rašo dienraščiai „Kauno diena“, „Vilniaus diena“ ir „Verslo žinios“.

 
Lietuviai alų renkasi dėmesingiau nei banką

Vertinant šalies gyventojų lojalumą alaus gamintojams ir jų produkcijai, matyti, kad net 96 proc. lietuvių yra prisirišę prie vieno gamintojo ir 78 proc. prie vieno prekės ženklo, rodo rinkos tyrimų kompanijos TNS LT šių metų rugpjūtį atliktas tyrimas „States of Mind“.

„Tyrimo rezultatai rodo, kad mūsų šalies vartotojai, rinkdamiesi alų, itin didelį dėmesį skiria gamintojui, prekės ženklui ir jo įvaizdžiui. Įdomu tai, kad, lyginant su kitų prekių ir paslaugų vartojimo grupių tyrimais, alų lietuviai renkasi daug dėmesingiau negu, pavyzdžiui, banką ar prekybos centrą. Tam įtakos gali turėti ne tik gilios alaus gaminimo tradicijos Lietuvoje, bet ir tai, kad alus priskiriamas malonumo prekių kategorijai“, – teigia tyrimų bendrovės TNS LT rinkos tyrimų ekspertizės vadovė Daiva Plauškaitė.

 
Vokietijoje prasidėjo tradicinė alaus šventė „Oktoberfest”

Šeštadienį Vokietijos mieste Miunchene prasidėjo didžiausia pasaulyje alaus šventė – „Oktoberfest”.

Planuojama, kad į iki spalio 3 dienos vyksiančius šventės renginius suplauks daugiau nei 6 mln. lankytojų.

Praėjusiais metais „Oktoberfest” šventė 200 metų jubiliejų.

 
Suomijos mokslininkai rekomenduoja uždrausti prekybą alumi

Suomijos mokslininkai rekomenduoja uždrausti parduotuvėse pardavinėti alų ir kitus alkoholinius gėrimus, stipresnius nei 3,5 proc. Jų nuomone, toks žingsnis būtinas norint sumažinti mirčių nuo alkoholio skaičių, praneša „Reuters“.

Trijų Suomijos institutų bendroje ataskaitoje teigiama, kad alkoholio suvartojimas šalyje pasiekė pavojingą lygį, nuo 1968 iki 2009 m. padidėjęs trigubai. Alkoholio sukeltų mirčių taip pat padaugėjo.

Vienam Suomijos gyventojui tenka 10,2 l gryno alkoholio per metus. Kiekvienais metais šalyje dėl alkoholio vartojimo miršta apie 3 tūkst. žmonių.

 
Bėgti uostamiesčio gatvėmis buria alaus maratonas

Šeštadienį uostamiesčio alaus mėgėjai netradiciškai paminės lietuvišką alaus šventę – Alutinį.

Pirmą kartą Klaipėdoje ir ketvirtą kartą Lietuvoje organizuojamo Alutinio maratono dalyviai sieks įrodyti, kad alaus mėgėjai „sportuoja“ ne tik su alaus bokalu prie televizoriaus, ir kad vadinamas „alaus pilvukas“ yra ne jų, o persivalgėlių atributas.

Maratono esmė paprasta – nuo starto visi dalyviai, vadovaudamiesi žemėlapiu, turės aplankyti 8–10 kontrolinių punktų mieste ir finišuoti. Kontroliniai punktai įsteigti kavinėse ir baruose, prekiaujančiuose pilstomu alumi. Kontroliniuose taškuose alaus gerti nebus būtina, bet ir nedraudžiama. Aplankyti visus taškus bus leidžiama tik pėsčiomis arba naudojantis visuomeniniu transportu.

Šiemet alaus maratonas vyks keliuose šalies miestuose vienu metu. Startas ir finišas Klaipėdoje – „Žvejų bare” (Kurpių g. 8). Bėgimas – Klaipėdos centro ir senamiesčio šaligatviais bei skverais. Pagrindinis prizas – bačka alaus, kitos vertingos dovanos. Laimėtojų penketukas taip pat turės teisę dalyvauti finaliniame bėgime Vilniuje, kur bus galima laimėti šaldytuvą.

 
Miestiečiai ieško mažųjų aludarių alaus

Mada baruose pirmiausia žvalgytis mažųjų aludarių gaminių virsta didmiesčių tendencija. Didėjanti paklausa smulkiuosius aludarius jau verčia rinktis, kam parduoti savo produkciją, o kuriems barams ar parduotuvėms tik skėstelėti rankomis, rašo „Verslo žinios”

„Nesuprantu, kas darosi, bet visiems reikia „Varniukų” alaus. Kreipiasi ne tik kavinės, barai, restoranai, bet ir parduotuvės, kurios prekiauja pilstomu alumi. Kaip suprantu, didmiesčiuose jos vis populiarėja. Deja, kai kuriems turime atsakyti neigiamai, nes paklausos nespėjame tenkinti”, - pasakoja Vydmantas Daujotas, Pakruojo bendrovės „Davra” savininkas ir direktorius.

Tai, kad mažųjų alaus daryklų alus jau turi savo pirkėją, patvirtino ir Audrius Vidžys, sostinės restorano „Alaus namai” bendraturtis ir vadovas.

„Pernai alaus rinka ūgtelėjo dešimtadaliu. Bet jei atskirai žiūrėtume į smulkiuosius aludarius, jų pardavimai augo net apie 60 proc. Dabar smulkiesiems priklauso 7-8 proc. alaus rinkos, bet jų užimama dalis gali išsiplėsti iki 10-15 proc.”, - prognozuoja A. Vidžys.

Šaltinis: delfi.lt

 
„Volfui Engelmanui“ uždirbti sutrukdė pavadinimo keitimas

Gėrimų gamintojas „Volfas Engelman“ per pirmąjį šių metų ketvirtį gavo 49,5 mln. Lt. Tai 19,1 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Nors pajamos augo, tačiau patirta 0,61 mln. Lt nuostolio. Bendrovė aiškina, kad nemažai atsiėjo pavadinimo keitimas - pavasarį ji iš „Ragučio” virto „Volfu Engelmanu“.

 
Čekija kviečia į alaus festivalius

Jau 17 – ąjį kartą kartą rugpjūčio 12-13 dienomis Humpolco miestelyje įvyks Alaus festivalis Bernard Fest 2011. Šventės metu bus galima aplankyti Bernard alaus daryklą, o taip pat sudalyvauti įvairiausiuose koncertuose. www.bernard.cz

Tradicinė alaus šventė šeimininėje alaus darykloje Chodovar įvyks rugpjūčio 20 d. Lankytojai galės paragauti senovinės čekiškos virtuvės patiekalus restorane Ve Skále, kuris yra senovinėse uoliniuose rūsyse. Po skanių pietų galima atsigaivinti alaus SPA ir pirčių komplekse arba apsilankyti alaus darykloje. www.chodovar.cz

Būtent Pilzene 1842 metais gimė žinomas visame Pasaulyje Pilsner Urquell alus. Jau anuomet Pilsnerio alus žavėjo savo auksine spalva, tiršta sniego baltumos puta ir išskirtiniu skoniu. Kasmet rugsėjo mėnesį alaus daryklos kieme įvyksta Pilsner alaus festivalis. Šiemet šventė vyks rugpjūčio 26-28 dienomis. www.prazdroj.cz

Nuostabi šventė alaus mėgėjų laukia 54-oje Alaus šventėje Žateco miestelyje Rugsėjo 2-3 dienomis galima bus patikrinti savo jėgas šokiuose su alaus bokalu ant galvos bei paragauti 40 alaus rūšių. www.docesna.cz.

Šaltinis: kelioniu.info

 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 6 7 8 Sekantis > Pabaiga >>

4 puslapis iš 8